CLICK! CLICK ! DI SINI

Sunday, September 5, 2010

kisah setahun yang lalu

sejak dr petang 16/09/2009 = 26 ramadhan 1430 perut da x selesa
kejap sakit kejap ok
sepanjang2 hari baring je atas sofa
menjelang malam
da rasa penat n ngantuk sbb x dpt tdo
smpila dlm lebih kurang kul 3pagi kot..baru dpt lelap jap
dpt la at least 3jam btl2 lena
on 6am 27 ramadhan 1430 aku terjaga sbb tetibe sakit da semakin kerap
cannot b'nafas dgn betul
kejut huby n tell him its d time

coz this is his 2nd experience..
huby da x klm kabut sgt
dia cool je siap2 n angkt my bags msk kete
begitu juga me n my mum
lgpun kalini xde pecah ketuban cam fitra dulu
so i pun relax je
wlupun x bape nk relax sbb sakit da 15mnts sekali..huhuhu

smpi spital dlm kul 8am
register n nurse check da 2cm
mksdnya kene msk wad dulu
menci msk wad
mesti lama

seperti yg dijangka
it starts at noon this time..
dlm tghr cm2 da mula 10mnts sekali
dan kemudian 5mnts sekali
aduh..yg 5mnts tu yg tahan
at about 5pm aku jln msk ke dlm labour room coz nurse kate nk check
after tgk muka aku da merah padam menahan sakit

bler check br 3cm je
tp ckp dgn nurse da x blh thn sakit
so diorg suh stay dlm labour room
n bg ubat thn sakit yg buat ngatuk tuu
tu lg satu hal
masa nk deliver mesti lalok ngantuk

got this 1 chinese senior nurse
yg dok teman aku dr ptg
coz dia tgk aku lain mcm sakitnye
tp bler check asik 3cm je
so dia kate dgn bdk2 pelatih kt situ..
"klu cmni kene pecahkan ketuban ni"
"kesian dia sakit sgt..klu x pecahkan lama lagi dia kesakitan nnt"
dan ada nurse in charged yg lg powerful dr dia kot
dgr dia ckp cm2
dahla nurse tu bebel3 x stuju
sbb ape ntah
salah dr segi etika kot
ntahla..aku x tau..yg aku tau..kesakitan ni da capai tahap maksimum
baby da menggelodak dlm perut
yg doirg msh duk gaduh2 psl isu pecahkan ketuban
ish..aku tgh sakit ni ko nk gaduh2 plak

then..maghrib..xde sorg nurse pun nmpk kelibat
"mestila ci adik oi!" nurse tu kate "kan waktu berbuka.." hehe (agaknye la dia ckp cm2)
lupa la pulak
kan ramadhan
mestila sume org tgh buke skrg ni

just b4 8pm rasanya
d chinese nurse yg concern kt aku tu msk lg in my room
dia godek2 perut aku
dia urut sambil ckp
"kesian ko dik..sabarla ye"
aku da xleh jwb
da pejam mata je menahan sakit sambil kumat kamit mulut m'baca doa2 yg diketahui
pastu dia pkir ape ntah
tetibe dia kate
"aku pecahkan ketuban ko ye?biar ko cpt b'salin..seksa aku tgk ko ni"
lebih kurang cm2 la dia ckp masa tu
"sakit sikit ye..ko tahan tau"dia kate kt aku
masa tu xde sape yg lalu lalang
mmg xde org tau
aku b'serah je coz ms dgr diorg argue tu..mcm btl la jugak ape yg dia ckp
dia pun da nk pencen
mesti byk pengalaman tgk org deliver kan..

dan t'jadila episod pemecahan ketuban
yg sakit dia sama dgn sakit bersalin tu sendiri
perkgh!!!!!!
pastu dia m'hilang cm2 je
tggl la aku ditemani nurse pelatih yg tlg urut2kan perut aku
n 2org doctor pelatih yg t'jegat je kt pintu tgk org kesakitan
after proses pecah ketuban dlm kul 9pm
aku da x thn
aku da bukak kaki sbb da rs baby da nk kuar
nk pggl nurse x larat
aku duk sakit sorg2 sambil diperhatikan oleh 2org doctor pelatih yg bengong
x buat pape lgsg
tercegat je tgk aku yg kesakitan mcm ayam m'gelupur
pastu ada nurse lalu
aku lambai2 ckp baby da nk kuar
blh dia kate..
"blom dik..doctor kate dlm pukul 10pm nnt"
coz ptg tu ade doc dtg check
dia kate klu cmni lebih kurang dlm kul 10 or 11 mlm
ngekngok tul
aku yg rasa ni
aku taula..

and then after about 5mnts after that
aku da rs kepala baby da nk kuar sbb aku duk push sorg2
sbb aku da tau kekdahnye cmne
ble cm2..aku ape lg
jeritla sbb xde sape dtg tolong
aku rs aku jerit tu sbb geram xde sape dtg tolong n nk jerit kt 2org doctor pelatih yg ngekngok kepala ngokngok tu sbb x buat ape2 wlupun tlg pgglkn nurse
dia blh tgk je cam xde perasaan
sengal btol!

da aku jerit cam org x beriman
sume barula terkedek2 b'lari dtg tgk
ble da nmpk kepala baby da kuar sket..barula terhegeh2 msg2 nk tlg

x lama..dlm lebih kurang 10mnts
lahirlah seorg bayi comel berjantina lelaki
coz after nurse potong je tali pusat
dia terus letak on my tummy
n mumy lega + terkejut sbb baby da boleh kelip2 mata
i cant forget that moment forever
sbb biasanye
setau aku..baby br lahir jarang bukak mata luas2 cm2
dan perkara pertama terlintas dlm fikiran aku is "rope ko sebijik bapak ko eh.."hahahaha
mmg sebijik cam huby..:)

dgn itu hilanglah segala kesakitan dan kegeraman tadi
Alhamdulillah..lega yg teramat sgt
huby pun x smpt masuk tgk
sbb kelam kabut sgt
x kisahla..yg penting semuanya selamat..
almost 11pm baru aku ditolak msk wad pas b'salin
letih jgn ckp la...lapau lagila..
nmpk je muka huby trs mntk blikan roti
hehehe

besoknye tghr da blh discharged coz mumy n baby sihat walaafiat
dan 2mgg kemudian baru kami namakan dia dgn nm penuh
FALIQ QAF ZUQARNAIN BIN FAIZAL
asalnye nm dia faliq zuqarnain je
masa nk g buat ic tu..tetibe huby dpt ilham katenye n tmbh qaf kt tgh2 tu..
pnjg menjela laa mcm kakak fitra..hehe

hari ini 27 ramadhan 1431
setahun sudah berlalu..
adik faliq pun da nk b'jalan..semalam mumy kira da 4langkah
hopefully harini b'tmbh lagi...caiyok adik..!!!



Photobucket

1 comment:

yantie said...

ya allah jaaaa seramnya aku bace kisah ko... agaknya nurse pelatih tu takut kot nak dtg dekat. tp mmg ngok lah!! buat pe ko jd nurse kalau ko biar je pesakit meraung sorang2. mmg bodoh! nasib baik la ko kuat kan ja. kalau nak tggu time pkul 10 tu, tak tau la ape jd. ish, aku punya pengalaman bersalinkan danial pun tak crite2 lg kat blog. janji nak crite tp tak sempat2 nak taip.heheee